fbpx

DERMOABRAZIJA

dermoabrazija

Što je dermoabrazija ili mikrodermoabrazija

U Poliklinici Džepina dermoabrazijom se pacijentima radi fina „obrada“ površinskih slojeva kože. To je zahvat kojim se zaglađuju oštri rubovi neravnina, tretiraju se razni ožiljci i daje se koži mekaniji izgled čime koža djeluje ljepše i pomlađenije. Dermoabrazija ili mikro-dermoabrazija se može raditi na manjim površinama ili na cijelom licu, samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim zahvatom kao što je facelift, kirurška revizija ožiljka ili kemijski piling.

Tko su kandidati za dermoabraziju

Koža s kirurškim ili traumatskim ožiljcima, posljedicama akni, tetovažama ili površinskim borama, najčešće kao posljedicom prekomjernog izlaganja suncu, može se „obnoviti“ dermoabrazijom. Kandidati su osobe svih dobnih skupina koje imaju ovakve pojave na koži i žele ju zagladiti i osvježiti.

ISPUNITE UPITNIK

Kod kandidata za dermoabraziju važni su tip i boja kože, tj. stupanj pigmentacije. Posebno se pazi kod pacijenata s aktivnim stadijem akni, promjena uzrokovanih medicinskim zračenjem ili kod pacijenata kod su bili na kemijskom pilingu.

Opis zahvata dermoabrazije

Dermoabrazija je zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom, a moguće je i kombiniranje sa sedativom. Procedura ovisi o tipu i površini tretirane promjene, a može se izvesti u nekoliko seansi.

Dermoabrazija je zahvat kojim se uklanjaju površinski slojevi kože s dijamantnim valjcima različitih oblika. Abrazivna procedura traje sve dok se ne dođe do sigurne razine dubine u koži na kojoj se tretirani ožiljak ili bore ne vide.

KONTAKTIRAJTE NAS

Oporavak nakon dermoabrazije

Nakon dermoabrazije normalno je da je koža crvena i otečena, prisutni su peckanje ili lokalizirani bolovi, može doći i do nelagode prilikom govora ili žvakanja. Otekline koje se javljaju nestaju u prvih tjedan dana, a eventualni ožiljci (kraste) otpadaju kako nastaje novi, svježi, ružičasti i čvrsti sloj kože, koji je znak nesmetanog cijeljenja. Ako dođe do izraženijeg svrbeža i peckanja, može se preporučiti neka mast u tu svrhu. Muškim pacijentima se preporučuje upotreba električnog brijača neko vrijeme nakon zahvata dok traje oporavak.

Koža nakon dermoabrazije u prvih nekoliko tjedana poprima svijetlo ružičastu boju, a u tom razdoblju potrebne su neke mjere opreza. Pacijentima se ne preporučuje nikakva aktivnosti najmanje dva tjedna nakon dermoabrazije kako bi se izbjegla mogućnost udarca u lice. Aktivniji sportovi, posebno s loptom, trebaju se izbjegavati od 4 do 6 tjedana. Mjere opreza su i izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu i vjetru, kao i kupanja u kloriranoj vodi bazena najmanje 4 tjedna. Potrebno je pričekati oko mjesec dana s konzumacijom alkoholnih pića jer prije postoji rizik razvoja crvenila kože.

Tijekom 6 do 12 mjeseci od dermoabrazije potrebno je poduzeti mjere zaštite od sunca jer je to vrijeme razvoja novog pigmenta u koži. Kada dođe do potpune pigmentacije, boja tretirane zone bi trebala biti ista ili vrlo slična okolnoj koži i jedva primjetna.

Dermoabrazija je minimalno invazivna, ali ima neke rizike koju su mogući. Može dovesti do promjene u pigmentaciji kože. Kod nekih pacijenata može doći do tamnjenja kože, obično kod jačeg izlaganja suncu (hiperpigmentacija), a kod drugih se može stvoriti svjetliji ton kože (hipopigmentacija). Moguće je nastajanje sitnih bjelkastih točkastih promjena (milia) koje obično brzo nestaju, a rjeđe je potrebno njihovo uklanjanje. U rijetkim slučajevima nakon dermoabrazije dolazi do širenja pora kože, što nestaje ubrzo. Vrlo rijetka mogućnost je razvoj ožiljnog tkiva u obliku keloida ili hipertrofičnog ožiljka. U tim slučajevima, nakon već završenog cijeljenja javlja se svrbež, tretirano područje postane crveno, uzdignuto od razine okolne kože. Tada pomažu injekcije steroida kako bi se tkivo ožiljka omekšalo.

Sve su to uobičajeni rizici koji su minimalni, ali mogući. U slučaju bilo kakve pojave koja je rijetka potrebno je kontaktirati doktora kako bi se pregledalo operirano područje i odredila terapija, ako je potrebno.

Iskustva pacijenata nakon dermoabrazije

Dermoabrazijom se rješavaju površinski nedostaci kože i osigurava glatka, mekana, osvježena koža bez nedostataka. Svaki nedostatak kože djeluje na samopouzdanje, a ovim jednostavnim zahvatom u Poliklinici Džepina rješavaju se problemi na koži i vraća joj se blistav sjaj.

Cijena dermoabrazije

Poliklinika Džepina svojim pacijentima nudi različite mogućnosti plaćanja. Cijenu dermoabrazije kao i cijene svih zahvata pogledajte u cjeniku Poliklinike Džepina.

SAZNAJTE CIJENE

Stvarni rezultati nakon dermoabrazije

Poslije dermoabrazije pacijenti imaju vidljive rezultate na koži koji se reflektiraju i na osobno zadovoljstvo izgledom. Fotografije prije i poslije najbolje prikazuju promjene koje se događaju na površini kože nakon dermoabrazije.

ALTERNATIVNE PROCEDURE

Uz dermoabraziju za poboljšanje površinskog sloja kože postoje i alternativne metode kojima se izgled kože poboljšava. Kemijski piling kao alternativa zahvat je kojim se češće tretiraju finije bore, dok grublje i dublje promjene i ožiljke uspješno rješava dermoabrazija.

Dermoabrazija je relativno češća kod pacijenata tamnije puti, pogotovo kod ograničenih mjesta primjena. Koju metodu će doktor u Poliklinici Džepina preporučiti ovisi o individualnom slučaju pacijenta i iskustvu doktora.

Svaka metoda pomlađivanja kože nije u stanju u potpunosti ukloniti sve tragove ožiljaka ili prevenirati promjene uzrokovanje starenjem. Ono što je cilj svake takve metode, dermoabrazije i pilinga, je značajno poboljšavanje površinskog sloja s kojim će pacijenti biti zadovoljni.

NE TREBATE SVE INFORMACIJE SAMI ISTRAŽIVATI

Otvoreno razgovarajte s nekim tko vas razumije i donesite informiranu odluku.
Cilj dr. Džepine je da se osjećate dobro u svom tijelu.
Ponekad jednostavno kroz razgovor da shvatite što je zapravo „normalno“ i kakav bi mogao biti realan ishod zahvata.

Što god odlučite, možete biti sigurni da ste u sigurnim rukama. Pitajte nas.