fbpx

PUPČANA KILA

pupcana_kila

Što je operacija pupčane kile ili umbilikalne hernije

Pupčana kila je stanje kada zbog slabosti trbušne stijenke u području dođe do formiranja otvora u koji ulazi dio tkiva crijeva. Operacijom u Poliklinici Džepina rješavaju se problemi pupčane kile kada kod pacijenata izazovu estetske probleme, bolove i/ili dođe do uklještenja. U ranoj fazi pupčane kile potrebno je redovito pratiti stanje, ali jedino je operacija rješenje za svaku kilu jer ne postoji način da nestane.

Mišići i mišićne ovojnice čine trbušnu stijenku na kojoj postoje otvori. Prirodni otvori na trbušnoj stijenci skloni kilama su pupak i prepone, a nakon raznih operacija na abdomenu nastaju i drugi potencijalni otvori. Oba tipa otvora mogu biti izlaz za tkivo ili organ, najčešće crijevo ili trbušnu maramicu. U stvoreni otvor ulazi dio crijeva, te može doći do uklještenja crijeva i tom slučaju je potrebna hitna operacija, da ne bi došlo do odumiranja tkiva crijeva.

Tko su kandidati za operaciju pupčane kile

Svaka kila se s vremenom povećava i može izazvati probleme, pogotovo kad dođe do uklještenja koje onemogućava vraćanje ispupčenog tkiva natrag. Uklještenje kile popraćeno je velikim bolovima i povraćanjem, a ako se ne sanira može doći do pucanja crijeva i većih problema.

Pošto je operacija jedino rješenje, u Poliklinici Džepina doktor preporučuje operaciju pupčane kile pacijentima kako bi se sanirao problem da ne dođe do pogoršanja u budućnosti. Pacijenti dobivaju sve informacije o pripremi prije operacije, pregledima i pretragama koje je potrebno obaviti prije operacije, kao i o samom operativnom zahvatu i postoperativnom tijeku.

ISPUNITE UPITNIK

Opis zahvata operacije pupčane kile

Operacija pupčane kile u Poliklinici Džepina se izvodi u općoj anesteziji, te ovisno o zahtjevnosti traje otprilike sat vremena. Operacija počinje tako da se radi polukružni rez u gorjem polu pupka kako bi se zahvatom otvor kroz koji je došlo do ispupčenja u području pupka zatvorio pomoću mišića ili sintetske mrežice, a ponekad se koriste obje tehnike. Kroz mrežicu koja dobro drži tkivo da ne bi probilo ponovo kroz otvor, tijekom perioda od nekoliko tjedana srasta tkivo. Kada završi proces srastanja, tada je to područje konačno čvrsto i osigurano što je cilj operacije.

Klasična operacija uključuje jedan rez na području gdje je došlo do ispupčenja tkiva iz trbušne stijenke. Zahvatom se postavlja sintetska mrežica i pomoću mišića po potrebi se također zatvara otvor. Sintetske mrežice nove generacije su dvostruke i jako učinkovite kao metoda zatvaranja otvora tako da je ponovna pojava kile minimizirana.

Osim klasične operacije postoji i laparoskopska metoda zatvaranja pupčane kile. Ovom metodom se radi par malih rezova kako bi se umetnuli instrumenti i video kamera. Prednost ove metode je brzina oporavka i manja bol nakon operacije, ali sam zahvat nešto duže traje.

KONTAKTIRAJTE NAS

Oporavak nakon operacije pupčane kile

Oporavak nakon operacije pupčane kile jednostavan je i lagan. U Poliklinici Džepina pacijenti dobivaju detaljne upute kako bi proces oporavka bio uspješan i bezbolan.

Pacijenti odmah nakon operaciji isti dan mogu ustati, a nakon operacije je u području reza normalan osjećaj boli za što se koriste analgetici. Ovisno o zahtjevnosti zahvata pacijenti mogu izaći već drugi dan iz bolnice ili po preporuci doktora kroz par dana. Pacijenti se nakon izlaska iz bolnice vraćaju svojim normalnim aktivnostima relativno brzo. Povratak na posao slijedi nakon tjedan, dva ili duže ovisno o tipu posla. Ako se pacijenti bave težim fizičkim poslovima, povratak na posao se preporučuje za 4 do 6 tjedana.

Pacijenti mogu lagano šetati u prvoj fazi oporavka, a s intenzivnijim fizičkim aktivnostima i dizanjem tereta moraju pričekati do potpunog oporavka po preporuci doktora. Doktor savjetuje kvalitetnu i zdravu prehranu koja je bogata vlaknima kako bi stolica bila uredna i kako bi se izbjeglo napinjanje trbušne stijenke.

Iskustva pacijenata nakon operacije pupčane kile

Operacija pupčane kile rješava zdravstvene probleme, ali i estetski problem zbog kojeg pacijenti mogu imati nelagodu. Pacijenti se nakon operacije mogu opuštenije posvetiti svojim svakodnevnim aktivnostima bez straha od komplikacija.

Cijena operacije pupčane kile

Poliklinika Džepina omogućava pacijentima više mogućnosti plaćanja kako bi odabrali onaj način koji im najviše odgovara. Cijenu operacije pupčane kile, kao i cijene svih ostalih zahvata pogledajte u cjeniku Poliklinike Džepina.

SAZNAJTE CIJENE

Stvarni rezultati nakon operacije pupčane kile

Stvarni rezultati pacijenata Poliklinike Džepina prije i poslije operacije pokazuju razliku koja je vidljiva izvana, a bitna promjena je ona unutar same trbušne stijenke kako bi se spriječilo iskakanje tkiva kroz pupak.

NE TREBATE SVE INFORMACIJE SAMI ISTRAŽIVATI

Otvoreno razgovarajte s nekim tko vas razumije i donesite informiranu odluku.
Cilj dr. Džepine je da se osjećate dobro u svom tijelu.
Ponekad jednostavno kroz razgovor da shvatite što je zapravo „normalno“ i kakav bi mogao biti realan ishod zahvata.

Što god odlučite, možete biti sigurni da ste u sigurnim rukama. Pitajte nas.