fbpx

UKLANJANJE MADEŽA I KOŽNIH PROMJENA

uklanjanje_madeza

Što su madeži i kožne promjene

Madeži su prirodne izrasline na koži najčešće u tamno smeđoj nijansi i nastaju nakupljanjem pigmenta na raznim dijelovima tijela. Madeži mogu biti različitih boja, oblika, veličina, kao i teksture. Mnogi madeži izblijede, nestaju, a većina njih su bezopasni.

Doktor u Poliklinici Džepina preporučuje praćenje madeža i redovitu kontrolu kod pacijenata s genetskom predispozicijom za melanom, pacijenata koji imaju velik broj madeža, neobične oblike madeža i velike madeže. Osim madeža, na koži je prirodna pojava i drugih kožnih promjena kao što su bradavice, ateromi ili lipomi, koji se estetskim zahvatom jednostavno i lako odstranjuju.

Tko su kandidati za operaciju uklanjanja madeža i kožnih promjena

Pacijenti Poliklinike Džepina su muškarci i žene koji imaju madeže i druge kožne promjene koje žele ukloniti iz estetskih ili zdravstvenih razloga. Kod pojava melanoma, posebno je važno na vrijeme reagirati kako bi se odstranio u ranoj fazi. Zato se preporučuje uvijek praćenje i kontrola takvih kožnih promjena.

Kandidati koji imaju najveći rizik za melanom su pacijenti koji imaju prirodno svjetliju put, obiteljsku povijest melanoma, prethodno su imali rak kože, izlažu se prekomjerno suncu, preboljeli su opekline u mladosti ili djetinjstvu, koža im lako dobiva opekline, mrlje ili postaje bolna kod izlaganja sunca, pacijenti svijetle boje očiju, plave ili crvene kose i oni koji imaju velik broj madeža. Dokazano je da je najpoznatiji uzročnik raka kože ultraljubičasto značenje i najbolja prevencija je zaštita od sunca.

ISPUNITE UPITNIK

Opis zahvata operacije madeža i kožnih promjena

Promjene na koži mogu nastati zbog različitih uzroka. Kod promjena koje mogu ukazati na melanom može biti riječ o novonastaloj promjeni koja ne cijeli; maloj, glatkoj, sjajnoj ili izbočenoj kvržici; crvenkastoj promjeni; tvorbi u razini kože koja može biti crvenkaste, grube, hrapave teksture, suhe konzistencije; gruba, crvenkasta ili smećkasta mrlja različite veličine (aktinička keratoza) i slično. Svaka promjena ne znači nastanak raka kože, ali važno je doći na pregled kako bi doktor ustvrdio o čemu je riječ i ima li potrebe za operativnim zahvatom.

Kožne promjene, odnosno tumori mogu nastati i od struktura ispod kože – potkožne nakupine masti, folikula dlaka, žlijezda lojnica, znojnica, krvnih i limfnih žila te živaca. Doktor u Poliklinici Džepina kirurški otklanja cijelu promjenu ili dio (što se vrlo rijetko događa u iznimnim slučajevima) i uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu koja jedina može otkriti o kakvoj je promjeni riječ i je li riječ o karcinomu.

Kožne izrasline se jedino potpuno rješavanju kirurškim odstranjivanjem što je i standard liječenja takvih promjena. Cilj kirurgije je osiguravanje sigurnih i zdravih kirurških rubova kako ne bi ostalo nimalo tumorskih stanica. Pri tom doktor vodi brigu i o estetici ožiljka, ali je prioritet eliminiranje cijele promjene.

Kožne promjene se u Poliklinici Džepina mogu odstraniti ovisno o tipu, izgledu, veličini, riziku stvaranja ožiljka, dobi i općem zdravstvenom stanju pacijenta zahvaljujući sigurnim i učinkovitim zahvatima. Nekoliko je tipova zahvata za uklanjanje različitih kožnih promjena.

· Kirurško odstranjivanje je glavni i najsigurniji način liječenja. Promjena se uklanja sa sigurnim zdravim rubom koji tipično iznosi nekoliko milimetara. Nastala rana se zatvara primarnim šivanjem rubova ili se može zatvoriti „posuđivanjem“ tkiva s ruba, tzv. režnjem. Ponekad (kod velikih tvorbi) se u nastalu ranu (defekt) ušiva slobodni transplantat zdrave kože uzet s nekog drugog dijela tijela. Postoji i mogućnost da se rana uopće ne zatvori već da cijeli tzv. sekundarnim tipom cijeljenja. Za neka mjesta na licu to je vrlo prikladan način za konačni izgled ožiljka.
· Ekskohleacija i kauterizacija – pod lokalnom anestezijom promjena ili karcinom se uklanja pomoću oštrog instrumenta, a okolno tkivo tretira se posebnim instrumentom (elektrokauterom) radi kontrole krvarenja i z eventualnih ostataka promjene oko ruba rane. Većina pacijenata po završetku cijeljenja razvije ravni, bjelkasti ožiljak, ne veći od odstranjene promjene.
· Tzv. kriokirurgija (smrzavanja tekućim dušikom) tip je zahvata koji se koristi za sasvim male promjene (npr. bradavice) ili aktiničke keratoze.
· Uklanjanje uz pomoć lasera koristi se ponekada za promjene koje zahvaćaju površne dijelove kože. U sličnim slučajevima može se koristiti i dermoabrazija.
· Radioterapija (zračenje) je metoda koja se upotrebljava nešto rjeđe, u posebnim slučajevima i na mjestima teže pristupačnim kirurgiji.
· Lokalna kemoterapija kremom ili losionom za neke manje slučajeve može biti učinkovita kod nekih blažih kožnih promjena.

KONTAKTIRAJTE NAS

Oporavak nakon operacije uklanjanja madeža i kožnih promjena

Nakon uklanjanja madeža, kožnih promjena i pogotovo karcinoma kože obavezne su kontrole nakon operacije. Doktor u Poliklinici Džepina ovisno u slučaju pacijenta preporučuje periodiku redovitih kontrola kao i mjere prevencije i zaštite. Najvažnije za oporavak nakon uklanjanja madeža i kožnih promjena je slijediti 5 najvažnijih načina zaštite.

· Iznimno je bitno izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu. Preporučuje se boravak u sjeni, posebno od 10 sati ujutro do 16 sati kada su dokazano UV zrake najjače i najštetnije.
· Kožu je potrebno na otvorenom adekvatno pokriti odjećom i obućom kako bi se zaštitila od UV zraka.
· Preporučuje se nošenje kapa, marama ili sjenila za glavu kako bi se posebno zaštitili glava, lice, uši i vrat.
· Nanošenjem kreme ili ulja sa zaštitnim faktorom (SPF) 15 ili više štiti se koža od štetnih utjecaja. Potrebno je svakodnevno nanošenje takve zaštite kože lica i tijela.
· Kada se provodi vrijeme vani, savjetuje se korištenje suncobrana koji omogućuju približno 100% UVA i UVB zaštitu.

Iskustva pacijenata nakon operacije madeža i kožnih promjena

Najbitnije kod otklanjanja madeža i kožnih promjena je što se sprječavaju potencijalne komplikacije za zdravlje i djeluje se preventivno i reaktivno na kancerogene promjene na koži. Uklanjanje madeža i kožnih promjena djeluje i na ljepši estetski izgled kada je riječ o promjenama koje pacijentima smetaju i stvaraju im nelagodu.

Cijena operacije uklanjanja madeža i kožnih promjena

Poliklinika Džepina omogućava pacijentima više mogućnosti plaćanja kako bi odabrali onaj način koji im najviše odgovara. Cijenu zahvata uklanjanja madeža i kožnih promjena, kao i cijene svih drugih estetskih zahvata pronađite u cjeniku Poliklinike Džepina.

SAZNAJTE CIJENE

Stvarni rezultati nakon uklanjanja madeža i kožnih promjena

Fotografije prije i poslije pokazuju estetske promjene uklanjanja madeža i drugih kožnih promjena. Ona najbitnija promjena je djelovanje na zdravlje kod kancerogenih promjena. Prilikom zahvata doktor vodi računa da se estetski zadrži ljepota kože i minimiziraju ožiljci.

NE TREBATE SVE INFORMACIJE SAMI ISTRAŽIVATI

Otvoreno razgovarajte s nekim tko vas razumije i donesite informiranu odluku.
Cilj dr. Džepine je da se osjećate dobro u svom tijelu.
Ponekad jednostavno kroz razgovor da shvatite što je zapravo „normalno“ i kakav bi mogao biti realan ishod zahvata.

Što god odlučite, možete biti sigurni da ste u sigurnim rukama. Pitajte nas.